Co jeść zimą? Czy można jeść zdrowo o tej porze roku? Rozważaliśmy to
podczas ostatnich zajęć przeprowadzonych w Filii Nr 3 Biblioteki dla
Dzieci i Młodzieży na Bałutach, gdzie przybyli uczniowie klasy 2 Szkoły
Podstawowej Nr 24 w Łodzi. Zajęcia pt : Żyj zdrowo na sportowo" miały
taki właśnie zimowy charakter. Wszelkie kiszonki: kiszone ogórki,
kapusta, gorące warzywne zupy, np. barszcz czerwony dostarczają nam zimą
sporo witaminy C, która chroni nas przed przeziębieniami. Soki,
najlepiej te domowe, przyrządzone samodzielnie z warzyw, wyostrzają
apetyt, sprzyjają lepszemu ukrwieniu a tym samym uodporniają nas podczas
chłodnych dni. Zrezygnujmy natomiast z owoców cytrusowych, które
wychładzają organizm, powrócimy do nich latem. Tradycyjnie lekcja
składała się z części teoretycznej połączonej z prezentacją oraz
praktycznej, podczas której uczniowie sami tworzyli piramidę zdrowej
żywności. Wycinali z gazetek marketowych produkty i wklejali je w
odpowiednio przygotowane piętra piramidy. Nie zapomnieliśmy wspomnieć o
sporcie. Ten zimowy, np. jazda na nartach i łyżwach jest także skuteczny
w spalaniu kalorii i dotlenieniu. Na zakończenie zajęć odbyła się
degustacja zdrowej żywności: ziaren słonecznika, pestek dyni i suszonej
żurawiny. Przypomnieliśmy dzieciom o bezpieczeństwie podczas wyjazdu na
ferie zimowe. Przygotowanie i przeprowadzenie zajęć: J. Kamara, K. Figurska
JK
Fot. JK, KF
0 komentarze:
Prześlij komentarz