Kwietniowe Święto ZDROWIA i Święto SPORTU zobligowało do zajęć pt. WIOSENNY TALERZ ZDROWIA – warsztaty edukacyjne w Szkole Podstawowej Specjalnej nr 168 w Łodzi.
Warsztaty „Wiosenny talerz zdrowia" poświęcone zasadom zdrowego odżywiania wiosną. Uczestnicy dowiedzieli się, jak komponować posiłki pełne witamin i składników odżywczych, korzystając z sezonowych produktów. Zajęcia tego typu to promocja zdrowego stylu życia, edukacja prozdrowotna i czytelnicza na temat wartości odżywczych warzyw i owoców. To również praktyczne wskazówki dotyczące przygotowywania lekkich, zdrowych posiłków.
Warsztaty są skierowane do dzieci i młodzieży, a także dla każdego, kto chce zadbać o zdrowie i zainspirować się wiosennymi smakami.
➡ Część teoretyczna:
✔krótka prelekcja i rozmowa z uczestnikami nt. zasad zdrowego odżywiania zgodnie z aktualną Piramidą Żywienia,
✔ sezonowe warzywa i owoce – dlaczego warto je jeść?
✔ jak komponować zdrowe, lekkie posiłki?
✔ znaczenie nawodnienia dla organizmu.
➡ Część praktyczna:
uczniowie tworzą własny „wiosenny talerz zdrowia” z przygotowanych produktów w formie obrazków.
Wymiana pomysłów i inspiracji.
Quiz wiedzy o zdrowym odżywianiu.
Zagadki i rymowanki.
➡ Cel zajęć:
- uczniowie poznają korzyści zdrowotne produktów,
- uczą się komponować zbilansowane posiłki,
- zapoznają się z książkami o zdrowiu dostępnymi w Pedagogicznej Bibliotece Wojewódzkiej im. prof. T. Kotarbińskiego w Łodzi. NAUCZYCIELI ZAPRASZAMY PO KSIĄŻKI DO WYPOŻYCZALNI!
Zajęcia przygotowała i przeprowadziła J. Kamara
CRE WŁ PBW w Łodzi











0 komentarze:
Prześlij komentarz