Międzynarodowy Dzień Herbaty ma na świecie już dekadę tradycji. Przypada na dzień 15 grudnia, a pochodzi z krajów, które produkują herbatę: Bangladeszu, Nepalu, Wietnamu, Indonezji, Kenii, Malawi, Malezji, Ugandy, Indii.
Herbata jest wiecznie zieloną rośliną, ma skórzaste liście, małe, wonne kwiaty, białe lub różowe i niewielkie brązowe zdrewniałe owoce. Najlepszą herbatę wyrabia się z najmłodszych listków. Poddaje się je różnym procesom: więdnięciu, rozrywaniu, fermentacji (rozpad liści), suszeniu, sortowaniu i wreszcie pakowaniu. Herbaty niesfermentowane (zielone) lub półsfermentowane (czerwone) są zdrowsze niż sfermentowane (czarne). Zielona herbata jest przetworzona najmniej, podczas gdy czarna i pu-erh najmocniej.
Herbata w Polsce pojawiła się ponad 300 lat temu. Na początku najczęściej piło się herbatę zieloną, jednak z czasem została ona wyparta przez herbatę czarną, którą zaczęto pijać z cukrem i plasterkiem cytryny. Często dodawano też do niej konfitury lub imbir. Z czasem zaczęto doceniać rytuał picia herbaty i towarzyszącą temu oprawę. Wytwarzano porcelanowe filiżanki oraz imbryki, łyżeczki, cukiernice i samowary.
Przeciętny Polak wypija rocznie ponad 1 kg herbaty. Dzięki temu Polska zajmuje obecnie 5 miejsce w spożyciu herbaty na świecie.
Herbata jest wiecznie zieloną rośliną, ma skórzaste liście, małe, wonne kwiaty, białe lub różowe i niewielkie brązowe zdrewniałe owoce. Najlepszą herbatę wyrabia się z najmłodszych listków. Poddaje się je różnym procesom: więdnięciu, rozrywaniu, fermentacji (rozpad liści), suszeniu, sortowaniu i wreszcie pakowaniu. Herbaty niesfermentowane (zielone) lub półsfermentowane (czerwone) są zdrowsze niż sfermentowane (czarne). Zielona herbata jest przetworzona najmniej, podczas gdy czarna i pu-erh najmocniej.
Herbata w Polsce pojawiła się ponad 300 lat temu. Na początku najczęściej piło się herbatę zieloną, jednak z czasem została ona wyparta przez herbatę czarną, którą zaczęto pijać z cukrem i plasterkiem cytryny. Często dodawano też do niej konfitury lub imbir. Z czasem zaczęto doceniać rytuał picia herbaty i towarzyszącą temu oprawę. Wytwarzano porcelanowe filiżanki oraz imbryki, łyżeczki, cukiernice i samowary.
Przeciętny Polak wypija rocznie ponad 1 kg herbaty. Dzięki temu Polska zajmuje obecnie 5 miejsce w spożyciu herbaty na świecie.
JK
Fot. JK
0 komentarze:
Prześlij komentarz