Z okazji tegorocznych Europejskich Dni Dziedzictwa zgotowaliśmy w PM nr 17 w Łodzi prawdziwą ucztę, podczas której przedszkolaki dowiedziały się jakie frykasy kryje w sobie łódzka kuchnia. Dziedzictwo Łodzi czterech kultur to bowiem nie tylko piękne fabryki i kamienice ale także kulinarne smaki kuchni polskiej, niemieckiej, żydowskiej i rosyjskiej. Wspólnie przyrządziliśmy zapomniane obecnie danie regionalne - zupę pierdziołkową, zwaną także gruscokiem czy garusem, która przed laty była posiłkiem biedoty, a dziś ekskluzywną potrawą podawaną w restauracjach. Intrygująca nazwa dania, prostota wykonania i niesamowity zapach gotujących się gruszek...wszystko to pobudziło zmysły przedszkolaków i ciekawość przed degustacją. Zupa pierdziołkowa została podana tradycyjnie z ziemniakami i zaskoczyła smakiem każdego. Słodycz gruszek przełamana kwaśną śmietanką, aromat cynamonu i aksamitna konsystencja zupy... pycha!
Przepis na: https://muzeumoswiatyziemilodzkiej.blogspot.com/2021/09/europejskie-dni-dziedzictwa.html
Działanie to doskonale wpisuje się w tegoroczne kierunki realizacji polityki oświatowej państwa, szczególnie jako działanie na rzecz szerszego udostępnienia kanonu edukacji klasycznej,
wprowadzenia w dziedzictwo cywilizacyjne Europy, edukacji patriotycznej,
nauczania historii oraz poznawania polskiej kultury, w tym osiągnięć
duchowych i materialnych. Szersze i przemyślane wykorzystanie w tym
względzie m.in. wycieczek edukacyjnych.
KF
Fot. Anna Rakowska
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Kliknij w emoticon, aby zobaczyć jego kod!
Aby wstawić emoticon wstaw min. jedną spację przed jego kodem.