Tradycje bożonarodzeniowe i zdrowe jedzenie - czy można jedno z drugim połączyć? Zastanawialiśmy się nad tym w środę 16 grudnia podczas lekcji "Żyj zdrowo...zdrowy świąteczny stół" z uczniami klasy 5 SP 42 w Łodzi, którzy byli uczestnikami tych zajęć.
Na naszych stołach na pewno zagoszczą wigilijne ryby, pamiętajmy, że te najbardziej tłuste morskie są dla nas najzdrowsze. Smażyć je możemy na powracającym do łask oleju rzepakowym, który najlepiej znosi wysokie temperatury. Śledzie jedzmy pod każdą postacią, bo są bogatym źródłem białka, witamin (B6, B12) żelaza, cynku, miedzi, fosforu, jodu i mikroelementów. Chociaż zalicza się je do ryb tłustych, nie są wcale kaloryczne. Ich głównym składnikiem są tzw. kwasy omega-3, które pomagają w walce z nowotworami oraz zapobiegają zakrzepom krwi. Są również korzystne dla funkcjonowania mózgu. Ponadto przyspieszają przemianę materii i spalanie tkanki tłuszczowej.
Ciekawostką jest, że w 100 gramach śledzia witaminy D jest osiem razy więcej niż w szklance mleka! uff.... Do wigilijnych dań pysznie komponują się także zdrowe dodatki, np żurawina, chrzan, orzechy,pestki dyni, owoce. Dodajmy, że ciemne pieczywo z pełnego przemiału, np. bułka grahamka, chleb żytni powinny stanowić podstawę spożywanych przez nas węglowodanów. Wówczas na długo będziemy pełni energii. Wskazaliśmy na bardzo szkodliwe izomery trans, które znajdują się w margarynach, często używanych do wypieków ciast, także tych na świąteczny stół. Lepiej wybrać masło.
Uczniowie podczas świat będą mogli choć na moment zapomnieć o takich niezdrowych produktach jakimi są chipsy, hamburgery, gorące kubki, czy produkty wysoko przetworzone. Pamiętajmy też o ruchu, żeby od obfitego w smakołyki stołu wyjść chociażby na miły, krótki spacer.
Podsunęliśmy różne pomysły na zestawy ze zdrowym jedzeniem. Podaliśmy 10 zasad zdrowego odżywiania się. Mamy nadzieję, że zdrowe nawyki żywieniowe zapiszą się w pamięci naszych najmłodszych i będą stosowane także po świętach.
Na naszych stołach na pewno zagoszczą wigilijne ryby, pamiętajmy, że te najbardziej tłuste morskie są dla nas najzdrowsze. Smażyć je możemy na powracającym do łask oleju rzepakowym, który najlepiej znosi wysokie temperatury. Śledzie jedzmy pod każdą postacią, bo są bogatym źródłem białka, witamin (B6, B12) żelaza, cynku, miedzi, fosforu, jodu i mikroelementów. Chociaż zalicza się je do ryb tłustych, nie są wcale kaloryczne. Ich głównym składnikiem są tzw. kwasy omega-3, które pomagają w walce z nowotworami oraz zapobiegają zakrzepom krwi. Są również korzystne dla funkcjonowania mózgu. Ponadto przyspieszają przemianę materii i spalanie tkanki tłuszczowej.
Ciekawostką jest, że w 100 gramach śledzia witaminy D jest osiem razy więcej niż w szklance mleka! uff.... Do wigilijnych dań pysznie komponują się także zdrowe dodatki, np żurawina, chrzan, orzechy,pestki dyni, owoce. Dodajmy, że ciemne pieczywo z pełnego przemiału, np. bułka grahamka, chleb żytni powinny stanowić podstawę spożywanych przez nas węglowodanów. Wówczas na długo będziemy pełni energii. Wskazaliśmy na bardzo szkodliwe izomery trans, które znajdują się w margarynach, często używanych do wypieków ciast, także tych na świąteczny stół. Lepiej wybrać masło.
Uczniowie podczas świat będą mogli choć na moment zapomnieć o takich niezdrowych produktach jakimi są chipsy, hamburgery, gorące kubki, czy produkty wysoko przetworzone. Pamiętajmy też o ruchu, żeby od obfitego w smakołyki stołu wyjść chociażby na miły, krótki spacer.
Podsunęliśmy różne pomysły na zestawy ze zdrowym jedzeniem. Podaliśmy 10 zasad zdrowego odżywiania się. Mamy nadzieję, że zdrowe nawyki żywieniowe zapiszą się w pamięci naszych najmłodszych i będą stosowane także po świętach.
JK
Fot. J. Kamara
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Kliknij w emoticon, aby zobaczyć jego kod!
Aby wstawić emoticon wstaw min. jedną spację przed jego kodem.