W Instytucie Europejskim w Łodzi 16 listopada 2015r. odbyła się XII Wojewódzka Konferencja Profilaktyczna pt. "TRZYMAJ FORMĘ". Organizatorem była Wojewódzka Stacja Sanitarno - Epidemiologiczna w Łodzi. Cel przewodni programu konferencji to edukacja w zakresie prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży poprzez promocję zasad aktywnego stylu życia i zbilansowanej diety. Każdy uczeń ma jednak prawo indywidualnie wybrać to co dla niego odpowiednie.
Pedagogiczna Biblioteka Wojewódzka w Łodzi we współpracy z organizatorami przygotowała stoisko z książkami. Były to pozycje, które znajdują się w naszych zbiorach, a dotyczą tematyki zdrowego stylu życia, sportu i rekreacji. Można się było także zapisać do Biblioteki i wypożyczyć coś z prezentowanych publikacji.
Wykład inauguracyjny wygłosiła dr n. med. Urszula Sztuka - Polińska. Główną uwagę poświecono sytuacji nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży. Wskazano na rolę prawidłowego odżywiania w aspekcie zapobiegania chorobom cywilizacyjnym. Zaprezentowano piramidę aktywności fizycznej, która powinna iść w parze z piramidą zdrowej żywności. Przyjęto zasadę, która może być łatwo zapamiętana: 10 000 kroków/dobę dla każdego kto chce zdrowo żyć. Oczywiście aktywność fizyczna powinna dawać radość, a nie być przymusem. Powinniśmy zatem wykonywać ćwiczenia fizyczne zgodnie z naszymi upodobaniami. Przyjęto, że dla każdego ucznia umiarkowana aktywność fizyczna każdego dnia powinna wynosić około 60 minut. Ćwiczenia aerobowe młodzieży, ćwiczenia oporowe, biegi oraz wzmacniające układ kostny - około 60 minut 3 x w tygodniu. Pojawiające się na rynku różne gadżety typu urządzenia rejestrujące czy akcesoria do iPhona i elektroniczne opaski na rękę, mogą nawet spełniać bardzo ważną funkcję np. w mierzeniu ciśnienia tętniczego, pracy serca, tętna z nadgarstka, kroków, pomiaru tkanki tłuszczowej.
Pozostałe wykłady prof. Anny Jagier, Agnieszki Kolmagi, Małgorzaty Nowakowskiej - Dróżdż dotyczyły zdrowego trybu życia oraz zdrowego żywienia dzieci i młodzieży. Wskazano na nowe przepisy regulujące odżywianie dzieci w szkołach. Zmiany, które zaszły w sklepikach szkolnych mają na celu dbanie o prawidłowe żywienie uczniów. Zgodnie z Ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 (Dz.U.z 2015r. poz.594) i Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015r.(Dz.U.z 2015r. poz.1256) które weszło w życie z dniem 1 września 2015r. - każdy kto nadal sprzedawałby niezdrową żywność w placówkach oświatowych podlega karze pieniężnej. W sklepikach szkolnych nie ma prawa być śmieciowego jedzenia typu: słodycze, batoniki, cukierki, słodkie gazowane napoje, kanapki fast food. Według nowej piramidy zdrowej żywności preferuje się produkty z pełnego przemiału(bułki grahamki, chleb żytni, wieloziarnisty), nabiał(mleko, naturalne jogurty, białe sery) chude wędliny, ryby, warzywa i owoce, naturalne soki, z tłuszczów masło oraz zdrowe oleje, np. słonecznikowy, lniany.
Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie. Młodzież polską cechuje znaczna otyłość i nadwaga, która ma tendencję wzrostową. Brak jest ruchu i aktywności fizycznej, żywienie, niewłaściwe, często opuszczanie są śniadania.
W przerwie konferencji można było poczęstować się zdrowymi przekąskami. Serwowane były kanapki z chudą wędliną, łososiem a w szczególności dużo owoców i warzyw. W kuluarach odbywały się zajęcia z aerobiku, chętni mogli włączyć się do ćwiczeń. Rozdawane były jednorazowe wejściówki na zajęcia fitnessu do jednego z łódzkich klubów sportu i rekreacji.
Reasumując, dbajmy o siebie i naszych najmłodszych spożywając przynajmniej pięć posiłków dziennie, rozłożonych w określonych porach dnia,, urozmaicajmy to co jemy, starajmy się spożywać żywność zdrową mało przetworzoną, ograniczmy sól (5 gram/dobę, jest to 1 płaska łyżeczka) pijmy zdrowe soki, najlepiej te samodzielnie przyrządzone ze świeżych owoców i warzyw. Nie zapominajmy o ruchu i sporcie.
JK i AC
Fot. J. Kamara, A. Cybulska
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Kliknij w emoticon, aby zobaczyć jego kod!
Aby wstawić emoticon wstaw min. jedną spację przed jego kodem.