To kolejne, ostatnie już spotkanie w ramach konkursu na najlepszy scenariusz do prozdrowotnego projektu „Zdrowo jem, więcej wiem” Fundacji Banku Ochrony Środowiska.
Forum cieszyło się dużym zainteresowaniem rodziców. Na wstępie zaprezentowałyśmy, własnoręcznie wykonane przez dzieci w ramach konkursu, piramidy zdrowego żywienia.
Forum cieszyło się dużym zainteresowaniem rodziców. Na wstępie zaprezentowałyśmy, własnoręcznie wykonane przez dzieci w ramach konkursu, piramidy zdrowego żywienia.
Schemat piramidy posłużył do omówienia problemu zakwaszenia organizmu. Na poszczególnych piętrach piramidy została umieszczona przykładowa żywność kwasotwórcza i zasadotwórcza. I co się okazało? Dieta przeciętnego człowieka składa się niemal wyłącznie z tych drugich – pieczywo, ryże, kasza jęczmienna, mięso, wędliny, produkty mleczne, słodycze. Wyjaśniłam dlaczego powinniśmy utrzymywać prawidłowe pH w organizmie i jakie są konsekwencje złej diety. Zgaga, wzdęcia, grzybica jelit, wypadanie włosów, łamliwość paznokci, wilczy głód na słodycze, bóle stawów, migreny, zaburzenia koncentracji, a nawet stany lękowe i depresyjne to tylko niektóre z nich!
Co w takim razie w ogóle jeść, jeśli wszystko jest niezdrowe? Trzeba polubić warzywa, kiełki i zioła i nie zapominać o nich przy każdym posiłku, ponieważ to głównie one alkalizują kwaśne środowisko. To wcale nie musi być wielka rewolucja w naszej kuchni. Trzeba być tylko świadomym tego, co jemy i jaki to ma wpływ na nasze zdrowie.
Po szkoleniu przygotowałyśmy degustację zasadowej żywności, a mianowicie pestek dyni i słonecznika. Następnie rodzice z uśmiechem na ustach obejrzeli zdjęcia swoich pociech obfotografowanych w trakcie naszych spotkań konkursowych. Na zakończenie każdy otrzymał ulotkę nt. metod odkwaszania organizmu - wystarczy szklanka wody z cytryną na czczo - sposób prosty, szybki, tani i skuteczny, czyli pożądany przez wszystkich.
KF
0 komentarze:
Prześlij komentarz